ΑΝΟΣΟΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΕΣΤ

Oικογένεια: Retroviridae
Γένος: Lentivirinae
Eίδη: FIV

ΚΑΤΑΤΑΞΗ MΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣMΟΥ

Δείγμα: Πλήρες αίμα, ορός, πλάσμα
Ανίχνευση: Αντισώματα κατά FIV
Ευαισθησία: 99,9%
Ειδικότητα: 97,8%
Χρόνος διεξαγωγής: 2-6 μήνες μετά τη μόλυνση
Χρόνος ανάγνωσης: 10 min

ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΝΟΣΗΜΑ

•FIV-FeLV
•FIV-FeLV-Heartworm

Ο ιός της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας προκαλεί ένα σύνδρομο με κύρια προσβολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει αναφερθεί και προσβολή του εγκεφάλου και των νεφρών. Εμφανίζεται πολύ συχνά με στοματίτιδες και λεμφαδενοπάθεια, χωρίς όμως τα συμπτώματα αυτά να είναι παθογνωμονικά.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Ο ιός μεταδίδεται κατά κύριο λόγο με το σάλιο μολυσμένης γάτας που το ενοφθαλμίζει με δάγκωμα σε άλλη γάτα. Γι αυτό το λόγο εμφανίζεται συχνότερα σε αρσενικούς γάτους που διαβιούν εκτός σπιτιού. Από τη στιγμή της μόλυνσης, σε 4-6 εβδομάδες θα παρατηρηθεί ιαιμία με ελαφρά συμπτώματα, που ενδέχεται να περάσουν απαρατήρητα. Κατόπιν, ο ιός θα περάσει σε λανθάνουσα φάση [που μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Γι αυτό και η νόσος εμφανίζεται συχνότερα σε γάτες μεγάλης ηλικίας.

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ….

  • Στη χρήση PCR για την ανίχνευση αντιγόνου, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το εργαστήριο ελέγχει και τους 5 ορότυπους (A,B,C,D,E).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

  • Εφ` όσον η ιαιμία εμφανίζεται 4-6 εβδομάδες μετά τη μόλυνση, αντισώματα θα ανιχνευτούν στις 8 εβδομάδες μετά τη μόλυνση, αλλά μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 6 μήνες για να υπάρξει επαρκής τίτλος. Σε γατάκια μικρότερα των 6 μηνών που βρίσκονται θετικά, θα πρέπει να υποψιαστούμε σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι μητρικά αντισώματα. Ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν αν ο ασθενής ανταποκρίνεται πολύ καλά και ο τίτλος αντισωμάτων πέσει κάτω από το ανιχνεύσιμο όριο, καθώς και στην τελική φάση της νόσου, όπου έχει επέλθει ολική ανοσοκαταστολή.
Επικοινωνήστε μαζί μας

Μπορείτε να μας στείλετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search