ΕΡΛΙΧΙΩΣΗ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ MΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣMΟΥ

Τάξη: Ricketsialles
Οικογένεια: Rickettsiaceae
Γένος: Anaplasma
Είδη: A. Phagochytophilum, A. platys

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΕΣΤ

Δείγμα: Πλήρες αίμα, ορός, πλάσμα
Ανίχνευση: Αντισώματα κατά των A. phagocytophilum και A. platys
Ευαισθησία: 96,1%
Ειδικότητα: 99,3%
Χρόνος διεξαγωγής: 2 εβδομάδες μετά την ανεύρεση κροτώνων
Χρόνος ανάγνωσης: 15 min

ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΝΟΣΗΜΑ

• Ehrlichia-Anaplasma-Heartworm-Lyme
• Ehrlichia-Anaplasma-Heartworm-Leishmania

Η ερλιχίωση προκαλείται κυρίως από την E. Canis, η οποία είναι ένα βακτήριο υποχρεωτικά ενδοκυτταρικής εντόπισης. Μεταδίδεται με κρότωνες. Επειδή οι κρότωνες μεταδίδουν και άλλα νοσήματα, μπορεί η ερλιχίωση να συνυπάρχει μαζί με αναπλάσμωση, Lyme, πιροπλάσμωση. Η ενδοκυτταρική εντόπιση προκαλεί μία αντοχή του βακτηρίου στην αντιμικροβιακή θεραπεία.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Η E.canis μεταδίδεται μέσω του σαλιού μολυσμένων κροτώνων του γένους Rhipicephalus sanguineous, οι οποίοι μολύνονται όταν τσιμπούν και τρέφονται από μολυσμένους ξενιστές.

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ….

  •  Μετά από την παροδική οξεία φάση, οι σκύλοι είτε καταπολεμούν τη λοίμωξη είτε μπαίνουν σε μία παρατεταμένη υποκλινική φάση που διαρκεί για μήνες. Κατόπιν περνούν στη χρόνια φάση, στάδιο στο οποίο γίνονται και οι περισσότερες διαγνώσεις.
  •  Στην οξεία φάση δεν μπορούν να ανιχνευτούν αντισώματα, διότι χρειάζονται 2 έως 4 εβδομάδες μέχρι να αναπτυχθεί ένας ικανοποιητικός τίτλος.
  •  Τα κλινικά συμπτώματα αλλά κυρίως οι διαταραχές στην εικόνα της αιματολογικής εξέτασης είναι αυτά που θα οδηγήσουν σε υποψία του νοσήματος. Θα πρέπει, όμως να διαφοροδιαγνωστεί από νοσήματα όπως το πολλαπλό μυέλωμα και η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία.
  • Ο τίτλος που μπορεί να ανιχνεύσει το τεστ είναι 1:160.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

  • Τo test δεν μπορεί να διαφοροποιήσει τα 2 Anaplasma. Θετικό αποτέλεσμα σημαίνει μόλυνση είτε από το ένα, είτε από το άλλο. Σε αρκετές περιπτώσεις, μπορεί να συνυπάρχει και μόλυνση από E.canis, αλλά δεν δίνει διασταυρούμενη αντίδραση, γι αυτό υπάρχει και ξεχωριστό test για την E.canis.
  • Σε θετικό τεστ, αν υπάρχουν κλινικά συμπτώματα, ξεκινήστε θεραπεία. Αν δεν υπάρχουν κλινικά συμπτώματα, τα αντισώματα μπορεί να είναι από παλιότερη λοίμωξη. Σε κάθε περίπτωση, ενδείκνυται η επιβεβαίωση με PCR.
Επικοινωνήστε μαζί μας

Μπορείτε να μας στείλετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search