ΕΡΛΙΧΙΩΣΗ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ MΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣMΟΥ

Τάξη: Ricketsialles
Οικογένεια: Rickettsiaceae
Γένος: Ehrlichia
Είδη: E.canis

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΕΣΤ

Δείγμα: Πλήρες αίμα, ορός, πλάσμα
Ανίχνευση: Αντισώματα κατά της E.canis
Ευαισθησία: 98,2%
Ειδικότητα: 100%
Χρόνος διεξαγωγής: από 4 εβδομάδες μετά τη μόλυνση
έως 12 μήνες μετά τη θεραπεία
Χρόνος ανάγνωσης: 20 min

ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΝΟΣΗΜΑ

•Ehrlichia canis Ab
•Ehrlichia-Anaplasma- Heartworm-Lyme
•Ehrlichia-Anaplasma- Heartworm-Leishmania

Η ερλιχίωση προκαλείται κυρίως από την E. Canis, η οποία είναι ένα βακτήριο υποχρεωτικά ενδοκυτταρικής εντόπισης. Μεταδίδεται με κρότωνες. Επειδή οι κρότωνες μεταδίδουν και άλλα νοσήματα, μπορεί η ερλιχίωση να συνυπάρχει μαζί με αναπλάσμωση, Lyme, πιροπλάσμωση. Η ενδοκυτταρική εντόπιση προκαλεί μία αντοχή του βακτηρίου στην αντιμικροβιακή θεραπεία.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Η E.canis μεταδίδεται μέσω του σαλιού μολυσμένων κροτώνων του γένους Rhipicephalus sanguineous, οι οποίοι μολύνονται όταν τσιμπούν και τρέφονται από μολυσμένους ξενιστές.

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ….

  • Μετά από την παροδική οξεία φάση, οι σκύλοι είτε καταπολεμούν τη λοίμωξη είτε μπαίνουν σε μία παρατεταμένη υποκλινική φάση που διαρκεί για μήνες. Κατόπιν περνούν στη χρόνια φάση, στάδιο στο οποίο γίνονται και οι περισσότερες διαγνώσεις.
  • Στην οξεία φάση δεν μπορούν να ανιχνευτούν αντισώματα, διότι χρειάζονται 2 έως 4 εβδομάδες μέχρι να αναπτυχθεί ένας ικανοποιητικός τίτλος.
  • Τα κλινικά συμπτώματα αλλά κυρίως οι διαταραχές στην εικόνα της αιματολογικής εξέτασης είναι αυτά που θα οδηγήσουν σε υποψία του νοσήματος. Θα πρέπει, όμως να διαφοροδιαγνωστεί από νοσήματα όπως το πολλαπλό μυέλωμα και η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία.
  • Ο τίτλος που μπορεί να ανιχνεύσει το τεστ είναι 1:160.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

  • Ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να υπάρχουν στην οξεία φάση που δεν έχει αναπτυχθεί επαρκής τίτλος. Σε περίπτωση που το ζώο είναι ύποπτο, θα πρέπει να επανεξεταστεί μετά από ένα μήνα.
  • Στις περιοχές που ενδημούν και άλλα είδη Ehrlichia ενδέχεται να υπάρχει διασταυρούμενη αντίδραση.
  • Τα αντισώματα παραμένουν μέχρι και ένα χρόνο μετά την ανάρρωση ή τη θεραπεία. Αν υπάρχει θετικό τεστ σε ζώο με συμπτώματα, ξεκινήστε θεραπεία. Αν το ζώο δεν έχει συμπτώματα, ο τίτλος μπορεί να υπάρχει από παλαιότερη λοίμωξη ή το ζώο να βρίσκεται σε λανθάνουσα φάση. Επιβεβαιώστε με PCR.
Επικοινωνήστε μαζί μας

Μπορείτε να μας στείλετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search