ΓΡΙΠΗ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ MΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣMΟΥ

Οικογένεια: Orthomyxoviridae
Είδος: Canine Influenza virus

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΕΣΤ

Δείγμα: Οφθαλμικό και ρινικό έκκριμα ταυτόχρονα
Ανίχνευση: Αντιγόνο
Ευαισθησία: 90%
Ειδικότητα: 100%
Χρόνος διεξαγωγής: από 4 μέρες έως και 3 εβδομάδες
μετά τη μόλυνση, ανάλογα με το στέλεχος
Χρόνος ανάγνωσης: 5-10 min

ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΝΟΣΗΜΑ

•Distemper-Adenovirus-Influenza

Ο ιός της γρίπης του σκύλου οφείλεται στον ιό τύπου Α. Το στέλεχος Η2Ν3 που εμφανιζόταν στην Ασία, τα τελευταία χρόνια έχει περάσει και στην Ευρώπη. Προσφάτως, το στέλεχος Η3Ν8 που προσέβαλλε το άλογο, βρήκε καινούριο ξενιστή στο σκύλο. 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια από βήχα και ρινικό έκκριμα ασθενών ζώων είτε άμεσα, αερογενώς ή με επαφή (μολυσμένα μπολ φαγητού, νερού, κολάρα, σκεπάσματα κλπ.) είτε έμμεσα (π.χ. από τον άνθρωπο). Ο ιός παραμένει στις επιφάνειες ζωντανός για 48 ώρες, στα ρούχα για 24 ώρες και στα χέρια 12 ώρες. Ο χρόνος επώασης είναι 2 έως 4 ημέρες. Η εξουδετέρωση του ιού από τον οργανισμό γίνεται σε 7-10 ημέρες (Η3Ν8) και σε 26 ημέρες (Η3Ν2).

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ….

  • Ενώ τα κλινικά συμπτώματα μοιάζουν με την ανθρώπινη γρίπη, η νόσος στο σκύλο δεν είναι εποχική. Μπορεί να εμφανιστεί όλο το χρόνο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

  • Η γρίπη του σκύλου είναι πρόσφατο επιστημονικά εύρημα που θα μας απασχολήσει στο μέλλον, διότι προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με τη τραχειοβρογχίτιδα (kennel cough) και ενδεχομένως να εμπλέκεται και στην αιτιολογία του νοσήματος, γεγονός που ερευνάται.
Επικοινωνήστε μαζί μας

Μπορείτε να μας στείλετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search