ΚΟΡΟΝΑΪΩΣΗ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ MΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣMΟΥ

Οικογένεια: Coronaviridae
Γένος: Coronavirus
Είδος: Ιός λ. περιτονίτιδας

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΕΣΤ

Δείγμα: Ab-Πλήρες αίμα, ορός, πλάσμα, Ag-κόπρανα
Ανίχνευση: Αντισώματα κοροναϊού, Αντιγόνο κοροναϊού
Ευαισθησία: Ab 96%, Ag 92,8%
Ειδικότητα: Ab 97,9%, Ag 98,1%
Χρόνος διεξαγωγής: 2 εβδ. μετά τη μόλυνση για αντισώματα.
Για αντιγόνα, ιδανικά, το ζώο θα πρέπει
να εξετάζεται καθημερινά για 4-5 ημέρες.
Χρόνος ανάγνωσης: 10 min

ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΝΟΣΗΜΑ

•Feline Corona Virus Ab
•Feline Corona Virus Ag
•Feline Corona Virus Ab/Ag
•Feline Panleukopenia/FIP/ Giardia Ag

(Λ.περιτονίτιδα) Ο κοροναϊός της γάτας προκαλεί ήπια γαστρεντερικά συμπτώματα, πολλές φορές απαρατήρητα. Υπάρχουν δύο ορότυποι, ο ορότυπος Ι και ο ορότυπος ΙΙ που μοιάζει με τον κοροναΐό του σκύλου. Προσβάλλει επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου. Κατά τον πολλαπλασιασμό του ιού στα κύτταρα αυτά, συχνά συμβαίνουν μεταλλάξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώδη περιτονίτιδα.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Ο ιός απεκκρίνεται με τα κόπρανα και μολύνει νέα ζώα με την επαφή με το ρινικό βλεννογόνο ή τους οφθαλμούς ή με την πεπτική οδό. Ο ιός απεκκρίνεται από φαινομενικά υγιή ζώα για περίπου ένα χρόνο, αν και έχει παρατηρηθεί και η απέκκριση εφ` όρου ζωής. Ο ιός ζει σε ξηραμένα κόπρανα μέχρι 7 εβδομάδες. Μικροωματίδια κοπράνων μπορεί να μολύνουν σκέυη φαγητού, ρούχα, παπούτσια και να μεταφέρουν τον ιό. Μεγάλο κίνδυνο έχουν τα νεαρά γατάκια από 2 έως 4 μηνών που δεν καλύπτονται από τη μητρική ανοσία και συγχρωτίζονται με ενήλικες γάτες. Μπορεί να προσβληθεί γάτα οποιασδήποτε ηλικίας, αν και τα περισσότερα περιστατικά εμφανίζονται σε ηλικίες μεταξύ 6 μηνών και 3 ετών.

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ….

  • Μετά τη μείωση των περιστατικών της λ. λευχαιμίας λόγω εμβολιασμών, η λ. περιτονίτιδα θεωρείται η πιο θανατηφόρος μολυσματική νόσος στις γάτες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

  • Λόγω της ποικιλομορφίας της νόσου, η διάγνωση παρουσιάζει δυσκολίες και για να ολοκληρωθεί θα πρέπει να συνυπολογιστούν πολλές παράμετροι. Εύρεση αντισωμάτων δείχνει ότι: η γάτα νοσεί από FIP, η γάτα είναι υγιής αλλά φορέας, η γάτα κάποια στιγμή εκτέθηκε στον ιό, διασταυρούμενη αντίδραση από κοροναϊό του σκύλου.
    Από την άλλη, μη εύρεση αντισωμάτων δεν αποκλείει τη νόσο. Παρ` όλα αυτά, το αρνητικό τεστ δείχνει ότι οι πιθανότητες για FIP είναι πολύ μικρές. Ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να υπάρξει σε υπεροξεία μορφή (λιγότερο από 10 μέρες από τη μόλυνση), σε τελικά στάδια της νόσου ή σε κατανάλωση των αντισωμάτων από ανοσοσύμπλοκα.
    Η εύρεση αντιγόνου στα κόπρανα σημαίνει ότι ο ιός απεκκρίνεται και πρέπει το ζώο να περιοριστεί από τα υπόλοιπα. Υπάρχουν πιθανότητες ανάπτυξης FIP. Ο συνδυασμός και των 2 διαγνωστικών θα βοηθήσει να υπάρχει μία πιο καλή εικόνα για τη νόσο ή την πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου.
Επικοινωνήστε μαζί μας

Μπορείτε να μας στείλετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search