ΠΑΡΒΟΪΩΣΗ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ MΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣMΟΥ

Οικογένεια: Parvoviridae
Γένος: Parvovirus
Είδος: CPV 2,2a,2b,2c

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΕΣΤ

Δείγμα: Κόπρανα
Ανίχνευση: Αντιγόνο παρβοϊού σκύλου τύπου 2,2a,2b,2c
Ευαισθησία: 100%
Ειδικότητα: 100%
Χρόνος διεξαγωγής: 3-9 μέρες μετά τη μόλυνση, με έμφαση στις μέρες 3-5,
δηλαδή μέχρι 2 ημέρες μετά τα συμπτώματα.
Χρόνος ανάγνωσης: 10 min

ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΝΟΣΗΜΑ

•Canine Parvo Virus Ag
•Parvo - Corona
•Parvo - Corona – Giardia

Η παρβοεντερίτιδα και η κορονα-εντερίτιδα είναι δύο πολύ συχνές αιτίες διάρροιας. Η διαφορά τους είναι ότι η παρβοεντερίτιδα προσβάλλει βαθύτερες στοιβάδες του εντέρου και προκαλεί σοβαρή ζημιά, ενώ ο κοροναϊός προσβάλλει τις λάχνες και κάνει επιφανειακή ζημιά. Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται από το συνδυασμό των δύο ιών και τη μικτή μόλυνση.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Parvo: Μόλυνση από την πεπτική οδό, εντόπιση στους λεμφαδένες και πολλαπλασιασμός σε 1-2 μέρες, ιαιμία, εντόπιση στο έντερο και απέκκριση του ιού στο περιβάλλον σε 3-4 ημέρες μετά τη μόλυνση. Η απέκκριση του ιού ξεκινά πριν εμφανιστούν συμπτώματα και ενώ μπορεί να διαρκεί για μήνες, ο μεγάλος όγκος ιού στα κόπρανα εμφανίζεται μέχρι και τη 2η μέρα των συμπτωμάτων. Μετά πέφτει ραγδαία.

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ….

  • 3 είναι οι βασικοί λόγοι θνησιμότητας κατά την παρβοεντερίτιδα: ενδοτοξίκωση από την καταστροφή του εντέρου και την είσοδο της χλωρίδας στο αίμα, διαταραχές του καλίου, εγκολεασμός.
  • Η μόλυνση από παρβοϊό σε νεογέννητα έως 4 εβδομάδων μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια (τιγροειδής καρδιά) και όχι απαραίτητα εντερίτιδα.
  • Λόγω της εμπλοκής που επιφέρει η μητρική ανοσία στο αποτέλεσμα του εμβολιασμού, ο εμβολιασμός δεν αποκλείει τη νόσο, ιδιαίτερα σε κουτάβια 6 έως 20 εβδομάδων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

  • Οι ιοί εμφανίζονται στα κόπρανα σε διαστήματα που ποικίλλουν και δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν. Είναι απαραίτητη η λήψη δείγματος σε πολύ κοντινό διάστημα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ώστε να είμαστε σίγουροι για το θετικό αποτέλεσμα. Διαφορετικά, μπορεί να προκύψουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.