ΠΑΡΒΟΪΩΣΗ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ MΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣMΟΥ

Οικογένεια: Parvoviridae
Γένος: Parvovirus
Είδος: CPV 2,2a,2b,2c

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΕΣΤ

Δείγμα: Κόπρανα
Ανίχνευση: Αντιγόνο παρβοϊού σκύλου τύπου 2,2a,2b,2c
Ευαισθησία: 100%
Ειδικότητα: 100%
Χρόνος διεξαγωγής: 3-9 μέρες μετά τη μόλυνση, με έμφαση στις μέρες 3-5,
δηλαδή μέχρι 2 ημέρες μετά τα συμπτώματα.
Χρόνος ανάγνωσης: 10 min

ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΝΟΣΗΜΑ

•Canine Parvo Virus Ag
•Parvo - Corona
•Parvo - Corona – Giardia

Η παρβοεντερίτιδα και η κορονα-εντερίτιδα είναι δύο πολύ συχνές αιτίες διάρροιας. Η διαφορά τους είναι ότι η παρβοεντερίτιδα προσβάλλει βαθύτερες στοιβάδες του εντέρου και προκαλεί σοβαρή ζημιά, ενώ ο κοροναϊός προσβάλλει τις λάχνες και κάνει επιφανειακή ζημιά. Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται από το συνδυασμό των δύο ιών και τη μικτή μόλυνση.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Parvo: Μόλυνση από την πεπτική οδό, εντόπιση στους λεμφαδένες και πολλαπλασιασμός σε 1-2 μέρες, ιαιμία, εντόπιση στο έντερο και απέκκριση του ιού στο περιβάλλον σε 3-4 ημέρες μετά τη μόλυνση. Η απέκκριση του ιού ξεκινά πριν εμφανιστούν συμπτώματα και ενώ μπορεί να διαρκεί για μήνες, ο μεγάλος όγκος ιού στα κόπρανα εμφανίζεται μέχρι και τη 2η μέρα των συμπτωμάτων. Μετά πέφτει ραγδαία.

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ….

  • 3 είναι οι βασικοί λόγοι θνησιμότητας κατά την παρβοεντερίτιδα: ενδοτοξίκωση από την καταστροφή του εντέρου και την είσοδο της χλωρίδας στο αίμα, διαταραχές του καλίου, εγκολεασμός.
  • Η μόλυνση από παρβοϊό σε νεογέννητα έως 4 εβδομάδων μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια (τιγροειδής καρδιά) και όχι απαραίτητα εντερίτιδα.
  • Λόγω της εμπλοκής που επιφέρει η μητρική ανοσία στο αποτέλεσμα του εμβολιασμού, ο εμβολιασμός δεν αποκλείει τη νόσο, ιδιαίτερα σε κουτάβια 6 έως 20 εβδομάδων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

  • Οι ιοί εμφανίζονται στα κόπρανα σε διαστήματα που ποικίλλουν και δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν. Είναι απαραίτητη η λήψη δείγματος σε πολύ κοντινό διάστημα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ώστε να είμαστε σίγουροι για το θετικό αποτέλεσμα. Διαφορετικά, μπορεί να προκύψουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.
Επικοινωνήστε μαζί μας

Μπορείτε να μας στείλετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search