ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΩΣΗ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΕΣΤ

Tάξη: Coccidia
Oικογένεια: Sarcocystidae
Γένος: Toxoplasma spp.
Eίδη: Toxoplasma gondii

ΚΑΤΑΤΑΞΗ MΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣMΟΥ

Δείγμα: Πλήρες αίμα, ορός, πλάσμα
Ανίχνευση: Αντισώματα κατά T. gondii
Ευαισθησία: 100%
Ειδικότητα: 99%
Χρόνος διεξαγωγής: Από 2 εβδομάδες έως και 6 χρόνια μετά τη μόλυνση.
Χρόνος ανάγνωσης: 10 min

ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΝΟΣΗΜΑ

•Toxoplasma

Η Τοξοπλάσμωση είναι μία παρασίτωση του λεπτού εντέρου της γάτας. Αποτελεί ζωοανθρωπονόσο γιατί προσβάλλει και τον άνθρωπο, καθώς και άλλα είδη ζώων. Ενώ είναι νόσημα παγκόσμιας εξάπλωσης, στα ζώα η νόσος είναι συνήθως ασυμπτωματική. Όταν εκδηλωθεί το νόσημα, μπορεί να παρατηρηθούν άτυπα γενικά συμπτώματα αλλά και αποβολές, συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα, το νευρικό σύστημα, τους οφθαλμούς και το μυικό σύστημα.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Το Τοxoplasma έχει έμμεσο βιολογικό κύκλο με ενδιάμεσους ξενιστές τον άνθρωπο και πολλά είδη ζώων και τελικό ξενιστή τη γάτα. Η γάτα αποβάλλει τις σποροφόρες ωοκύστεις με τα κόπρανα και μολύνει το περιβάλλον. Οι άωρες ωοκύστεις χρειάζονται 1-2 ημέρες στο περιβάλλον για να γίνουν παθογόνες. Οι ενδιάμεσοι ξενιστές λαμβάνουν τις ωοκύστεις με τις μολυσμένες τροφές (που περιέχουν κύστεις) ή καταναλώνοντας ωμό μολυσμένο κρέας (που περιέχει ταχυζωίδια /βραδυζωίδια) . Ο μυικός ιστός μολύνεται με τα ταχυζωίδια και τα βραδυζωίδια.
Οι ωοκύστεις όταν φτάσουν στο έντερο καταστρέφουν τα κύτταρα του, περνούν στην κυκλοφορία και μεταφέρονται σε διάφορους ιστούς . Εκεί τα ταχυζωίδια προσβάλλουν και καταστρέφουν τα κύτταρα των διαφόρων ιστών και μολύνουν άλλα κύτταρα. Αν ο ξενιστής ανθίσταται, το ταχυζωίδιο θα κάνει κύστεις.
Η γάτα αρχίζει να αποβάλλει ωοκύστεις σε 3-40 ημέρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων ιστών. Η αποβολή ωοκύστεων διαρκεί 1-2 εβδομάδες.

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ….

  • Οι γάτες θα πρέπει να καταναλώνουν μόνο εμπορική τροφή ή καλά μαγειρεμένο κρέας (ποτέ ωμό). Θα πρέπει να περιορίζονται ώστε να μην κυνηγούν και τρώνε ενδιάμεσους ξενιστές ή μηχανικούς φορείς του παρασίτου, όπως ποντίκια, κατσαρίδες κλπ.
  • Αν οι γάτες συνυπάρχουν με εγκύους ή ευαίσθητα ανοσολογικώς άτομα, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα υγιεινής, όπως συχνή και με χρήση γαντιών αλλαγή της άμμου κλπ.
  • Τα IgM υποδηλώνουν ενεργό λοίμωξη αλλά εξαφανίζονται μετά από 12 εβδομάδες, ενώ τα IgG παραμένουν μέχρι και 6 χρόνια. Μόνο, μετρώντας ζεύγη ορών με αυξανόμενες συγκεντρώσεις IgG, μπορούμε να διαγνώσουμε το νόσημα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

  • Επειδή είναι δύσκολο έως αδύνατο να εντοπιστεί η στιγμή της μόλυνσης, είναι πολύ δύσκολο να βρούμε ωοκύστεις στα κόπρανα. Είναι προτιμότερο να ψάξουμε για αντισώματα κατά του Toxoplasma τα οποία παραμένουν στον οργανισμό για αρκετά χρόνια.
  • Η παρουσία αντισωμάτων μπορεί να υποδηλώνει και παλιότερη μόλυνση και δεν υποδηλώνει απαραιτήτως ενεργό μόλυνση. Αυτή θα πρέπει να επιβεβαιώνεται με την κλινική εικόνα και σειρά άλλων εξετάσεων.
  • Η μη ανίχνευση αντισωμάτων μπορεί να αποκλείσει το νόσημα από τη διαφορική διάγνωση.
Επικοινωνήστε μαζί μας

Μπορείτε να μας στείλετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search