ΚΟΡΟΝΑΪΩΣΗ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ MΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣMΟΥ

Οικογένεια: Coronaviridae
Γένος: Coronavirus
Είδος: Corona

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΕΣΤ

Δείγμα: Κόπρανα
Ανίχνευση: Αντιγόνο κοροναϊού σκύλου
Ευαισθησία: 93,1%
Ειδικότητα: 97,5%
Χρόνος διεξαγωγής: 7-14 μέρες μετά τη μόλυνση.
Χρόνος ανάγνωσης: 5-10

ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΝΟΣΗΜΑ

•Parvo - Corona
•Parvo - Corona - Giardia

Η παρβοεντερίτιδα και η κορονα-εντερίτιδα είναι δύο πολύ συχνές αιτίες διάρροιας. Η διαφορά τους είναι ότι η παρβοεντερίτιδα προσβάλλει βαθύτερες στοιβάδες του εντέρου και προκαλεί σοβαρή ζημιά, ενώ ο κοροναϊός προσβάλλει τις λάχνες και κάνει επιφανειακή ζημιά. Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται από το συνδυασμό των δύο ιών και τη μικτή μόλυνση.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Corona: Ο χρόνος επώασης είναι 1-6 ημέρες και τα συμπτώματα θα εμφανιστούν 1-7 ημέρες μετά τη μόλυνση. Ο χρόνος απέκκρισης του ιού στα κόπρανα είναι 6-9 ημέρες μετά τη μόλυνση.

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ….

  • Η μόλυνση μόνο από κοροναϊό έχει 100% ανάρρωση και 0% θνησιμότητα. Αν όμως η μόλυνση είναι μικτή με παρβοϊό, η ανάρρωση είναι περίπου στο 10% και η θνησιμότητα περίπου στο 90%.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

  • Οι ιοί εμφανίζονται στα κόπρανα σε διαστήματα που ποικίλλουν και δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν. Είναι απαραίτητη η λήψη δείγματος σε πολύ κοντινό διάστημα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ώστε να είμαστε σίγουροι για το θετικό αποτέλεσμα. Διαφορετικά, μπορεί να προκύψουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.